“Högre hyror i allmänhetens tjänst”

by jh

Det är intressant det här. Marknadspriser som “lösning” är ofta svårsmält ur ett rättviseperspektiv och det är väl helt rimligt, som Robin Östling är inne på i artikeln.

Själv anser jag att det går en jävligt suddig skiljelinje mellan fall då prisfrågan ligger inom ramen för normala människors rimliga prioriteringar. Jag har vänner som tycker att det är rimligt att lägga en väldigt stor del av sin disponibla inkomst på boende, för att få bo i innerstan, medan jag själv aldrig skulle välja det. Och det är väl helt ok. Men när personer med normala inkomster helt stängs ute från t.ex. Stockholms innerstad? Ja då blir det problematiskt.

Samtidigt är situationen som den ser ut väldigt märklig. Lotteriet (mja… det är väl ett väldigt riggat lotteri va?) där karakteristiskt få vinnare får en billig hyresrätt i ett bra läge, finansieras ju av förlorarna samt de som inte ens deltar. Men det är ingen idé att låtsas som att hyresmarknaden är en enkel fråga, även om mer bostadsbyggande känns som ett uppenbart första steg.

Själv blev jag irriterad över smörbristen för ett tag sedan. Jag hajar att många skulle blivit irriterade på Coop om de “chock-höjde” priset på smör med säg 50% under några månader. Men den kostnaden ligger inom ramen för alla arbetande människor. Förmodligen de flesta icke arbetande också. Dessutom finns substitut som inte påverkades nämnvärt. Men kedjorna valde istället tomma hyllor.

 

Advertisements