Väl rutet!

by jh

Jonas Vlachos (Ekonomistas) om RUT, ROT och skillnaden, eller snarare avsaknaden av skillnad, mellan avdrag och bidrag.

Om ett fikabidrag betalas ut till landets cafégäster så ökar statens utgifter, men om fikamomsen sänks så minskar istället intäkterna. En begränsning av subventionsbegreppet till åtgärder som ökar de direkta offentliga utgifterna är dock märklig; oavsett om fikamomsen sänks eller fikabidraget höjs så måste åtgärden finansieras genom höjda skatter eller minskade utgifter på annat håll. Skillnaden mellan RUT/ROT-avdrag och fikabidrag eller jordbruksstöd är därför budgetteknisk snarare än principiell: RUT/ROT är en utbetalning till producenten som bokförs som en minskad intäkt för staten.

Själv är jag en ivrig motståndare till de flesta avdrag. Varför ska en lärare i Eskilstuna vara med och betala för städhjälp i Bromma? Varför ska vi alla vara med och subventionera lägenhetsköp via möjligheten att dra av en del av räntan?

Det finns ju svar på de där frågorna förstås, men jag tycker att diskussionen i alltför stor utsträckning brukar handla om förtjänsterna. Det finns naturligtvis nackdelar också. Som Vlachos är inne på så förändras relativpriserna och således flyttar produktiva resurser. Från en “naturlig” eller “organisk” jämvikt till en som vi anser mer önskvärd. Men det gör i min mening framförallt systemet mer komplicerat och svåröverblickbart, vilket jag menar i förlängningen är ett problem för demokratin.

Sen har vi specialiseringsargumentet. Dvs att det är bättre om Mona, specialist på svetsning, inte håller på att kakla om sitt eget badrum. Sänk priset för henne att betala Manne, specialist på badrum, så kommer båda lägga mer tid på vad de gör bäst, vilket skapar mer resurser totalt.

Visst. Det finns en feedback tillbaka, men netto kommer det fortfarande (med väldigt stor sannolikhet) att vara en kostnad. Och då står det förstås mot vad vi hade kunnat gjort annars, hur det omfördelar resurser, hur det komplicerar systemet och så vidare.

Jag skulle gärna ta bort allihopa. RUT, ROT, ränteavdraget, upp med krogmomsen igen!

Som det är nu sitter det en lärare i en hyresrätt i Eskilstuna och betalar för lägenhetslån på Söder, läxhjälp i Bromma, restaurangbesök i Grythyttan och verandabyggen i Karlstad.

Jag tycker hen ska slippa det.

Advertisements