The Wörgl Experiment

by jh

Letade upp vad jag babblade om i föregående inlägg. Att det faktiskt testats att betala för att få låna ut pengar. Negativ ränta således.

Ja, riktigt så var det ju inte, men ungefär. Framförallt var det mycket smartare än så.

I Österrikiska Wörgl, testades på 30-talet något ganska speciellt. För att få fart på ekonomin så sattes en typ av sedlar i rotation. Sedlarna behövde stämplas varje månad för att  vara giltiga som betalningsmedel, men stämpeln innebar också att värdet på sedeln sjönk.

Effekten av detta blev naturligtvis att ingen ville sitta på sedlar när det vankades stämpling utan istället gjorde av med dem, vilket fick fôlk att till synes ignorera Den Stora Depressionen de var mitt uppe i. Snitsigt!

Läs om “The Wörgl Experiment” här. Fullt av små pärlor som att borgmästaren ansvarig för initiativet hette Unterguggenberger (så himla bra namn) och att idén var på god väg att massimplementeras innan hela rasket stängdes ned av Österrikes centralbank som blev lite nervösa när städer började vilja införa egna valutor lite hipp som happ!

Det hela var inspirerat ekonomen Silvio Gesells idéer. Får ta och läsa lite av honom tror jag. Han verkar tvivelsutan ha haft en del intressanta tankar:

He considered himself a world citizen and believed the Earth should belong to all people, regardless of race, gender, class, wealth, religion and age and that borders should be made obsolete.

Från Wikipedia om Silvio Gesell.

Advertisements