Lyssning & Läsning

by jh

Econtalk med Anat Admati (ca 1 timme): Om hennes bok nya bok The Bankers’ New Clothes: What’s Wrong with Banking and What to Do about It. Grundläggande och intressant. I synnerhet om hur bankers incitament snedvrids mot risktagande och vad tex höjda kapitalkrav egentligen är och innebär.

LSE: Lärdomar från krisen (ca 1,5 timmar, iTunes-länk), med Ben Bernanke, Olivier Blanchard, Larry Summers och Axel A. Weber. Larry Summers avslutande kommentarer överraskade på mig och jag gillar verkligen Olivier Blanchard. Det blir lite tillrättalagt men det är ju verkligen en häftig skara och det sägs en del intressant.

Måste dock varna för stundtals horribelt ljud.

Audible: The Fatal Conceit (ca 7 timmar). Hayeks sista bok, här i ljudform. En fascinerande intellektuell övning skulle jag beskriva den som. Framförallt är det dock ett brinnande försvar för kapitalismen och dess evulotionära kvalitet och en attack på (framförallt) socialismens övertro på vad ett mänskligt intellekt kan designa.

Det finns en kärna i boken som är väldigt tänkvärd även om jag tycker att Hayek går för långt i många av sina slutsatser. Det finns också en märklig skevhet i grundpositionen “du ska inte tro att du är så smart att du kan förbättra eller ens förstå det här jättekomplexa systemet, det är jag nämligen smart nog för att ha förstått…”. Inställningen att det finns gränser för vad vi kan förstå, förbättra och förutse känner jag mycket sympati för, men den blir lätt ett destruktivt vapen i fel händer. Balansen mellan att försöka förstå så mycket så möjligt och samtidigt inse var gränsen för ens eget och andras förstånd går? Inte lätt, och kräver stor ödmjukhet.

The curious task of economics is to demonstrate to men how little they really know about what they imagine they can design.” – Hayek, The Fatal Conceit

Men hur som helst, en mycket tankeväckande bok.

Audible: End This Depression Now (ca 8 timmar). Paul Krugman (förkroppsligandet av själva antitesen till Hayek, eller nja… det kanske borde vara Marx men skit samma) skriver om den pågående ekonomiska krisen och hur den kan lösas. Det är en väldigt tydlig och koncis bok. Han är en bra historieberättare, Krugman. Kanske inte så mycket nytt för de som följer honom eller för de som har läst mycket om vad New Keynesians säger om krisen. Men det är en bra sammanfattning och en underhållande bok.

Kindle: Thinking, Fast & Slow. Daniel Kahneman sammanfattar sin karriär på ett lättillgängligt sätt. En oerhört fascinerande bok om ekonomi och psykologi full av fantastiska berättelser, nyskapande forskning och underbara anekdoter. Man bör nog ha en hälsosam skepsis inför vissa av resultaten, men det förändrar inte att det här är en makalöst intressant bok av en lika intressant man. Rekommenderas varmt, om inte det framgått.

Advertisements